2024. április 23., kedd. A Könyv és a Szerzői Jogok Világnapja!

Ma Béla névnapja van. Holnap György, Debóra névnapja lesz.

Pálannya és fajancsi (Nagy Veronika) - demó

ellap_1823132141
ellap_1823132141htlap_1339817997

 Ingyenes! 


Pálannya és fajancsi, Nagy Veronika, demó   Click to listen highlighted text! Pálannya és fajancsi, Nagy Veronika, demó Powered By GSpeech

Ebben az e-könyvben Hódmezővásárhelyről írott néprajzi cikkeim egy részét gyűj­töttem egybe.

Kiadásukat azért tartottam indokoltnak, mert sok embert érdekel lakóhelyének múltja, elődei életmódja. Ezekben az írásokban mindebből felvillan egy-egy részlet, s talán olyan adatok is, amelyek érdekelhetik a kutatót, a szakdolgozatát író diákot vagy az egyszerű olvasót. A cikkek többsége húszegynéhány évvel ezelőtt jelent meg, ma már nehezen föllelhető lapokban, kiadványokban. (Homokrózsa, Délsziget, Juss stb.)

A múzeumi évkönyvekben napvilágot látott szakcikkek mellett olvashatók itt olyanok is, melyek napilapok hasábjain jelentek meg. Ezek ismeretterjesztő céllal íródtak - akkoriban volt erre igény az újságok részéről - s helyi vonatkozásuk mellett szélesebb kitekintést nyújtottak a népélet valamely területére, vagy egy tárgycsoport múltjára vonatkozóan. Számomra ezek az írások ugyanolyan jelen­tősek, mint a szakcikkek, hiszen az érdeklődő olvasók ezeken keresztül ismerked­hettek meg a vásárhelyi nép hajdani életének, tárgyi világának részleteivel, s egy­ben a néprajzkutató munkájával is.

Olvasásukkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül az időtényezőt. Ma bizonyára néhány cikket másként fogalmaznék, esetleg újabb adatokkal egészítenék ki. Az olvasó figyelmét felhívom arra is, hogy a „múlt század” megjelölés alatt, itt még a 19. század értendő.

Az illusztrációt illetően igyekeztünk az eredeti képeket felhasználni, ahol erre nem volt lehetőség, ott pótoltuk újakkal. Ezek között szerepel olyan, eddig isme­retlen fotó, mint a Markovics Horváth Antal naiv szobrászt ábrázoló.

A címben szereplő tájszavak közül a pálannya írásmódját Bálint Sándor Szegedi szótárában föllelhető formában használtam.

Fontos összegzés számomra ez a kötet, akkor is, ha nem teljes. Részben ter­jedelmi okok miatt néhány munka kimaradt belőle, részben pedig azért, mert a korábbi két és fél évtizedben a megyei múzeum munkatársaként nem csupán vásárhelyi kutatásokban vettem részt.

Abban a reményben bocsátom útjára írásaimat, hogy általuk sikerül árnyaltabb képet kapnia az olvasónak Vásárhely népének múltjáról.

A szerző