2024. március 28., csütörtök.

Ma Gedeon, Johanna, Hanna névnapja van. Holnap Auguszta névnapja lesz.

Gyimóthy Gábor: A kókuszhéj varázsa, demó   Click to listen highlighted text! Gyimóthy Gábor: A kókuszhéj varázsa, demó Powered By GSpeech






Gyimóthy Gábor


A KÓKUSZHÉJ VARÁZSA








© Gyimóthy Gábor, 2007
Zollikerberg (Svájc)


Fénykép: Hanspeter Heuer












ISBN 978-963-06-3506-6

Kiadja a Salons Kiadó

KÜLÖNLEGES, FARAGOTT KÓKUSZÉKSZEREK, -TÁRGYAK  

ELŐSZÓ

Életemben az első kókuszdiót Linzben láttam, 1957 nyarán. Most ennek éppen ötven éve.
A diót meglátni és megszerezni, pillanatok műve volt. Nagyon örültem ennek a “leletnek”, mert akkor még egy osztrák kisvárosban ritkaságnak számított a kókusz. Miután akkor mene-kült táborban tengettem az időmet, volt mit tengetnem. Valószínűleg eszembe se jutott, hogy a kókuszhéjból ne faragjak valamit. A tábori élet már csak ilyen.
Néhány éve volt Luzernban egy kiállítás, amelyen francia hadifoglyok csirkecsontokból csinált hajómodelljeit lehetett megcsodálni. El tudom képzelni, hogy néhány egykori hadifogoly, aki máshol foglyoskodott, eltűnődhetett, vajon káposztalevélből mit lehetett volna csinálni, ha az nem lett volna amúgy is, az utolsó molekuláig létszükséglet.
A herendi porcelángyár egyik gipszmestere tábortársam volt. Kis rongydarabba tekerve tartotta modellező szerszámait, amelyek közül adott nekem egyet, hogy azzal kíséreljem meg a faragást. A kókuszhéj “ette” ugyan a lágy vas szerszámot, de hát volt időm azt akár százszor is újraélezni. Azt a sormintát, amelyet ráerőszakoltam a kókuszra, valami egészen másra terveztem és ezért nem nagyon volt alkalmas faragásra. Ezenkívül a kókusz is túl nagy volt ahhoz, hogy abból “emberi méretű” karperecet csinálhattam volna: éppen csak nem csúszott a könyököm fölé. De ilyen apróságokkal nem törődtem, és akárhogy nézzük, ez volt az első darabom. Képe az 55. oldalon látható.

  A KÓKUSZHÉJ VARÁZSA


Nyakék, ulexit „csöppidom”-mal
(A kaboson, azaz cabochon még nem fészkelte magát olyan mélyre a köznyelvbe, hogy ne magyaríthatnék egyet rajta, hiszen a francia szó jelentése domború fejű kárpitosszög, ami messzebb van ezektől a rendszerint kőből csiszolt díszektől, mint a csöppidom. Ha vizet zsíros papírra, vagy falevélre csöppentünk, hasonló - csak kerek - alakot vesz fel. Tehát csöppidom.)

Egy darabból faragott tárgy, amely karperecnek nem felel meg, de állványnak használható. A képen fényesített kókuszdiót tart.

KÜLÖNLEGES, FARAGOTT KÓKUSZÉKSZEREK, -TÁRGYAK  

Aztán megszűntem időmilliomoskodni és évek múltak el, mire újra kókusz került a kezembe. Akkor szerettem bele ebbe az anyagba, amikor először fényesre csiszoltam. A faragást azonban sajnos folyton csak halasztgattam, mondván: elkezdem, “majd ha több időm lesz”. Ha az ember belegondol, akkor tudja, hogy több ideje soha nem lesz, csak kevesebb! Ha azonban nem “gondol bele”, valahogy azt reméli, hogy a tábori élethez hasonló időgazdagság egyszer majdcsak előáll. Hát nálam ez nem állt elő, és mert a tervezést soha nem hagytam abba, néhány éve elhatároztam, inkább megtanulok “dadogva dolgozni”, a tízperceket, negyedórákat, félórákat is kihasználva, mintsem hogy az elképzelt és megtervezett kókuszhéj tárgyak a meg nem valósult álmok birodalmában maradjanak.
Ha az ember egész nap olyasmin dolgozik, aminek a héjfaragáshoz semmi köze nincs, és ezenkívül is ezer más dolga van, rendkívül fájdalmas ez a “dadogva dolgozás”, ám mint a képek mutatják, ez sem egészen eredménytelen.
Eszembe jut az a bölcs, kínai mondás (talán Konfuciusztól származik?): Mindegy, milyen lassan mész, csak ne állj meg.
Saját tapasztalataim alapján javaslom mindenkinek, aki hasonló álmok megvalósítását halasztgatja akkorra, amikor “majd több ideje lesz”, ne tegye! Egyrészt, mert nem lesz több ideje, másrészt mert az ilyen munkákhoz szükséges tapasztalat lassan növekszik, mint a gyümölcsfa; nem lehet kirázni a kabátujjból. E könyvben látható tárgyak nagy többsége ékszer. Egytől-egyig egyedi darabok, nem eladásra készültek és készülnek. Hogy miért nem, annak sok az oka. Szeretném kiállításokon bemutatni ezt a csodálatos anyagot és a darabok elkészítésével kapcsolatos lehetőségeket.
Egy másik ok, hogy a faragás rettentően időigényes.

  A KÓKUSZHÉJ VARÁZSA



Vaddió simára reszelten, mint nyakék

Dísztárgy, két fenéklemez közé zárt, vörös jáspis golyóval és „nyers” kókusz talapzattal




Nyakék, vörös jáspis csöppidommal

KÜLÖNLEGES, FARAGOTT KÓKUSZÉKSZEREK, -TÁRGYAK  


A karperecek átlagosan 20 óra munkát jelentenek, a nyakékek 15 órát. Itt Svájcban, ahol faragok, a tizedrészét sem tudnám elkérni értük annak az összegnek, amelyet az alatt az idő alatt kellene megkeresnem, ha abból kellene élnem. Elkérni persze elkérhetném...
De különben is, ha csak a munkaórákat számolnám, és azok alapján szabnám meg a már amúgy is, sokszorosan túl magas árat, akkor azzal még csak a munka lenne megfizetve...
A kiállítások egyik célja, hogy talán ezeket a lehetőségeket segélyszervezetek is fölfedezik, mint kitűnő módját az önsegélynek: ha ezek és ezekhez hasonló ékszerek valahol Afrikában, vagy Délkelet-Ázsiában készülnének, akkor valószínűleg hamarosan elérhetőek lennének itt is, megfizethető áron és esetleg jobb minőségben, mint az én faragványaim. A minták és formák szabadok!
Egy további oka az áruba bocsájtási szándék hiányának egy bizonyos kapzsiság, vagy inkább Pygmalion-jelenség. Közel fél évszázad türelemre volt szükségem ahhoz, hogy végre hozzáfoghattam a tervezett darabok megvalósításához, most egyszerűen nem akarok megválni tőlük! Azt is mondhatnám (ha valaki a kapzsiságot undorítónak találja), mert ez is igaz, hogy szükségem van ezekre a tárgyakra, hiszen nincs jobb ihletképző újabb darabok megtervezéséhez, mint nézegetésük; ahhoz nem elég a fénykép.

  A KÓKUSZHÉJ VARÁZSA


Gömbfelület-tetraéder, készült 1974-ben. A ragasztás az élek mentén fut. A gömbsugár 55 mm. A gömbközéppontok, a felületekkel szembeni csúcsokban vannak. Ez az egyetlen tárgy ebben a könyvben, amely nem kizárólagosan kézi munkával készült. A gömbfelületekhez esztergagépet használtam segítségül, az illeszkedési felületeket marógépen martam.Két (nagy nehezen becserkészett) majdnem egyforma kókuszból csináltam, mert egy dióból csak két felületet tudtam kihozni. A diók Elefántcsont-partról származtak.

KÜLÖNLEGES, FARAGOTT KÓKUSZÉKSZEREK, -TÁRGYAK  


Egy darabból faragott tárgy, amely karperecnek nem felel meg, de állványnak használható.

Három darabból álló, két részre szétszedhető karperec. Az elemek között egy-egy korall csöppidom.
Négy darabból ragasztott karperec. A négy haránt futó ragasztás a nyílhoz hasonló idomok gerincét képezi.

Egy darabból álló karperec

  A KÓKUSZHÉJ VARÁZSA

Nyakék, kétféle szaru berakással
Nyakék, egy ősi kelta minta felhasználásával

KÜLÖNLEGES, FARAGOTT KÓKUSZÉKSZEREK, -TÁRGYAK  





Nyakék, habkorall csöppidommal lebegő fölfüggesztésben

Nyakék, mamutagyar és fekete szaru berakásokkal

Nyakék, türkiz csöppidommal

  A KÓKUSZHÉJ VARÁZSA


Nyakék, violán (kék dioptáz) csöppidommal és fekete szaru berakásokkal

Nyakék, kb. 7 cm átmérővel

KÜLÖNLEGES, FARAGOTT KÓKUSZÉKSZEREK, -TÁRGYAK  


Nyakék, sárga borostyán csöppidommal és fekete szaru berakásokkal

  A KÓKUSZHÉJ VARÁZSA

Nyakék, larimár csöppidommal

KÜLÖNLEGES, FARAGOTT KÓKUSZÉKSZEREK, -TÁRGYAK  

Nyakék, narancssárga PVC berakásokkal
Jónéhány darabból ragasztott, félkész „nyakperec”, mamutagyar csöppidomokkal. A befejezéshez ketté kell még vágni és belül csatlakoztató kapcsokkal ellátni. Belső kerülete 39 cm

  A KÓKUSZHÉJ VARÁZSA

Egy darabból faragott, felkarra rakható, nyitott karperec. A nyílás a képen nem látható, és ami ugyancsak említésre méltó: a font minta olyan, mintha egy szalagból állna. A szalag elindul a darab egyik végéből, végig kígyózik a darab másik végéig, ott megfordul, végigszalad a kezdetig, ahol újra megfordul és végighullámzik a nyílás másik végéig.

Bonyolult ragasztású karperec, öt besüllyesztett dióhéjjal. Ez egyike a legnehezebb munkáknak, ugyanis sem a kókuszhéjat, sem a dióhéjat nem lehet hajlítani, tehát a görbületeket pontosan össze kell válogatni! Sajnos a körbefutó ragasztás csúnya, mert elhamarkodtam.


Több (harántfutó) ragasztással készült karperec.

KÜLÖNLEGES, FARAGOTT KÓKUSZÉKSZEREK, -TÁRGYAK  


Nyakék, négy (valószínűleg hamis) amazonit csöppidommal




Nyakék, kb. 7 cm átmérővel

  A KÓKUSZHÉJ VARÁZSA


Utószóként csak ennyit: Tessék faragni és átélni a kókuszhéj varázsát!

KÜLÖNLEGES, FARAGOTT KÓKUSZÉKSZEREK, -TÁRGYAK  


A szerző eddig megjelent kiadványai:

Szerelem a szavakat szójátékokká
Találós madármozaik
Mar-has-ág (szójátékversek)
Örök szerelem
A kacsalábon forgó vár
Van egy madár
Hét és hó (szójátékversek)
Tillárom-versek

Idegen nyelven:
Wort-Cool-Tour
Mondgedichte

Fordítások:
Max és Móricz
Lompos Kata
First Prev Tovább Last

A kiadvány oldala...

Ezt az oldalt ennyiszer töltötték le: